Vitamine E
Vitamine E kennen veel mensen vooral als vitamine die versterkend werkt voor huid en haar. Maar vitamine E is bij meer processen in het lichaam betrokken. Waar is deze vitamine voor nodig? Hoeveel hebben we per dag nodig? In welke voeding zit vitamine E? En wanneer is het advies om extra vitamine E te slikken? We leggen het in dit artikel uit.... Meer weergeven
Wat doet vitamine E in het lichaam?
Vitamine E is één van de ‘soldaten’ van het lichaam; het is namelijk een antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke bijproducten van de stofwisseling die het lichaam en de weerstand belasten. Deze bijproducten worden ook wel de vrije radicalen genoemd. Dit zijn stofjes die in het lichaam ontstaan door uv-straling, luchtverontreiniging, stress, roken, medicijngebruik en een ongezond eetpatroon.
Nog even op een rijtje, vitamine E helpt:
- bij het beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht;
- bij de bescherming van gezonde lichaamscellen;
- bij de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade.
Vitamine E wordt ook vaak in combinatie genoemd met een lagere kans op hart- en vaatziekten, gezond haar en een kleiner risico op verschillende soorten kanker en diabetes. Echter zijn de onderzoeksresultaten niet helemaal sluitend; er is dus (nog) geen eenduidige conclusie over het effect van deze vitamine bij deze aandoeningen.
Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E per dag?
Hoewel het duidelijk is dat deze vitamine nodig is om goed te kunnen functioneren en het lichaam deze vitamine niet zelf kan maken, is voor vitamine E geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld, zoals dat er voor bijvoorbeeld vitamine D wel is. Er is wel een adequate-inneming. Die ligt voor volwassen mannen op 13 milligram vitamine E per dag en voor volwassen vrouwen op 11 milligram per dag. De maximale veilige dosis van vitamine E is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 300 milligram per dag voor volwassenen.
Wanneer is het advies om vitamine E te slikken?
Aanvulling van vitamine E kan nodig zijn. Bijvoorbeeld wanneer het lichaam niet in staat is voldoende vetten op te nemen door een verminderde werking van de alvleesklier of de galblaas. Ook bij sporters, mensen met veel stress en mensen met een lage weerstand kan extra vitamine E een steuntje in de rug geven.
Wat ook goed is om te weten, is dat vetoplosbare vitamines met elkaar samenwerken. Dit zijn de vitamines A, D, E en K. Is er bijvoorbeeld sprake van een tekort aan vitamine D, dan is het handig om er voor te zorgen dat de andere vetoplosbare vitamines zoals vitamine E goed op peil zijn. Die ondersteunen dan de opname van vitamine D, waardoor dat tekort sneller is getackeld. Een vitamine E-tekort komt gelukkig niet veel voor. Een tekort kan ontstaan bij bepaalde chronische aandoeningen, waarbij er te weinig vitamine E uit het voedsel wordt opgenomen. Dit zijn onder andere darmziekten en cystische fibrose. Vermoedt u een tekort, neem dan contact op met de huisarts.
In welke voeding zit vitamine E?
Vitamine E komt in veel voeding voor. Zo zit het in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en tarwekiemolie. Zaden en noten behoren ook tot de beste bronnen van vitamine E, denk aan zonnebloempitten, amandelen en hazelnoten. Ook volkoren granen, groene bladgroenten en fruit horen in een voedingspatroon met vitamine E. Dierlijke producten bevatten relatief weinig vitamine E.
In welke vormen is vitamine E verkrijgbaar?
Vitamine E zit in voeding en wordt ook vaak toegevoegd aan crèmes en shampoos om de huid of het haar te beschermen en te versterken. Vitamine E is ook al tientallen jaren zonder recept verkrijgbaar als supplement. De meest gebruikte supplementen zijn vitamine E-400 en vitamine E-complex.
Vitamine E-400 is een enkelvoudig vitaminesupplement, wat betekent dat er één vitamine inzit. Meestal gaat het om vitamine E in de vorm van alfa-tocoferol. In een vitaminecomplex zitten meerdere vormen van vitamine E. Vitamine E is namelijk een verzamelnaam voor een aantal stoffen die van nature in voeding aanwezig zijn: de tocoferolen, zoals alfa-,bèta, gamma- of delta-tocoferol.
Noten en zaden bevatten veel vitamine E
Wanneer kiest u welk vitamine E-supplement?
Een enkelvoudig vitaminesupplement wordt vaak aangeraden bij een tekort door bijvoorbeeld een chronische aandoening. Het is verstandig om dit te overleggen met een huisarts of drogist. Een complex kan echter ook voordelen bieden bij een tekort of gebrek aan vitamine E. De verschillende vormen vitamine E hebben namelijk allemaal hun eigen werking en kunnen daardoor mogelijk een breder spectrum aan vrije radicalen bestrijden. Om de maximale voordelen van vitamine E-suppletie te verkrijgen, wordt dan ook vaak een complex aangeraden. Sporters, mensen met veel stress en mensen met een verlaagde weerstand kunnen naast een vitamine E-complex ook overwegen om een multivitamine te slikken; hier zit ook vrijwel altijd vitamine E in.