Glucomannan
Glucomannan is een wateroplosbare voedingsvezel die wordt gewonnen uit de wortels van de Aziatische konjac plant.
Als voedingssupplement is konjac glucomannan de afgelopen jaren erg populair geworden in het Westen, voornamelijk vanwege de positieve ervaringen en effecten op cholesterol- en gewichtsbeheersing.... Meer weergeven
Met constant nieuwe voedingssupplementen op de markt is het niet eenvoudig om te ontdekken welke supplementen écht werken en welke enkel een flinke aanslag zijn op je portemonnee.
Wat zijn de unieke eigenschappen van glucomannan? En kan glucomannan werkelijk bijdragen aan gewichtsverlies?
Wat is glucomannan / konjac?
Glucomannan is een in water oplosbare voedingsvezel afgeleid van de wortel van een plant genaamd konjak.
De plant groeit in de warme subtropische gebieden Oost-Azië.
Het is ook bekend onder andere namen zoals olifant yam, konjaku en konnyaku aardappel. De konjak plant is laag in calorieën en heeft een hoog gehalte aan voedingsvezels.
Glucomannan bestaat uit 40% van het droge gewicht van de plant, en wordt in de Aziatische keuken vaak gebruikt als voedingsadditief omdat het als een verdikkingsmiddel werkt.
In veel Westerse landen heeft glucomannan als voedingsvezel recentelijk in de media aandacht gekregen omdat het zou werken als een gewichtsverlies supplement. Het antwoord daarop lees je verderop in het artikel.
Konjak glucomannan heeft inmiddels een E-nummer gekregen (E425) (bron). Je vraagt je misschien af wat e-nummers precies zijn. E-nummers zijn codes voor stoffen die mogen worden gebruikt als additief in voedingsmiddelen binnen de Europese Unie.
Een ‘normale’ portie van glucomannan poeder is een halve theelepel (2 gram) die ongeveer 5 calorieën en 2 gram vezels bevat (bron). Dit voldoet aan ongeveer 8% van de dagelijkse vezelbehoefte.
De werking van glucomannan
De vezel van de wortelknol absorbeert uitzonderlijk veel water in de darmen en wordt dan gelachtig.
Deze opzwellende gel kan de maag en darmen opvullen en bevordert een gevoel van volheid, wat invloed heeft op de energie-inname (waardoor je gemiddeld minder calorieën eet per dag) (bron).
Het absorbeert zoveel vloeistof dat als je een glucomannan capsule in een klein glas water zou laten vallen, de volledige inhoud verandert in stroperige, gelachtige substantie!
Kunnen deze unieke eigenschappen van glucomannan helpen met gewichtsverlies?
Onderzoekers denken dat glucomannan kan helpen met afvallen middels verschillende mechanismen in het lichaam:
- Het bevat weinig calorieën
- Het vult de maag en darmen op waardoor je een voller gevoel krijgt
- Het zorgt voor een vertraging van het legen van de maag, wat bijdraagt aan een verminderde eetlust en verhoogde verzadiging
- Het voedt ook de vriendelijke (gezonde) bacteriën in de darmen, die de vezels omzetten naar korte-keten vetzuren, zoals boterzuur.
In dierenstudies is aangetoond dat deze vriendelijke bacteriën de vetopslag kunnen verminderen (bron, bron). Let er op wel op dat resultaten bij dierenstudies niet direct door te trekken zijn naar mensen.
Afvallen met glucomannan
Kan glucomannan als hulpmiddel worden gebruikt bij het afvallen?
Dat is ongetwijfeld de belangrijkste vraag;
Het bestuderen van resultaten van dierenstudies kan interessant zijn, maar wat we écht willen weten is of het gebruik van glucomannan als voedingsadditief kan leiden tot meer gewichtsverlies bij mensen.
Gelukkig zijn er verschillende gerandomiseerde controleerde proeven (ook wel RCT’s genoemd) naar glucomannan gedaan. Dergelijke wetenschappelijke experimenten bij mensen worden als de beste onderzoeksmethode beschouwd.
De onderzoekers concludeerden dat het gebruik van glucomannan in alle groepen leidde tot significant meer gewichtsverlies dan het gebruik van een placebo, in combinatie met het caloriebeperkte dieet.
Verschillende andere onderzoeken laten soortgelijke afslankresultaten zien:
In een 8 weken durende dubbelblinde, placebo-gecontroleerde, gerandomiseerde studie, werden 20 obese deelnemers willekeurig toegewezen om ofwel glucomannan ofwel een placebo van zetmeel te consumeren (bron).